No Sound from System

Discussion in 'Windows 7 Hardware' started by CaptainDon, Jan 1, 2009.

  1. CaptainDon

    CaptainDon New Member

    Joined:
    Jan 1, 2009
    Messages:
    16
    Likes Received:
    0
    I just installed Win 7 build 7000 on my system and there is no sound from my X-Fi Gamer card. Card and speakers are OK in Vista 32 bit Ultimate. Went to manufacturer site and got the Vista driver but it does not recognize operating system and suggests I upgrade to Windows XP. Any suggestions are appreciated.
     
  2. Jammiedodger546

    Jammiedodger546 New Member

    Joined:
    Dec 19, 2008
    Messages:
    132
    Likes Received:
    4
    On the installer for the drivers, do this:


    1. Right click it
    2. Choose Properties
    3. Click the Compatability tab
    4. Check the box
    5. Choose Windows Vista RTM
    If it still doesn't work do the same but instead of Windows Vista RTM choose Windows XP

    To mods: Can we atleast get this info stickied? There have been loads of these threads lately...
     
    CaptainDon and (deleted member) like this.
  3. CaptainDon

    CaptainDon New Member

    Joined:
    Jan 1, 2009
    Messages:
    16
    Likes Received:
    0
    Thanks for the suggeation but there is no Vista RTM option only Vista which when I run the driver it goes a little further but then stops with an error again. This is the driver I am trying to use SBXF_PCDRV_LB_2_18_0008.exe. Is this the one you used?
    Thanks
     
  4. Jammiedodger546

    Jammiedodger546 New Member

    Joined:
    Dec 19, 2008
    Messages:
    132
    Likes Received:
    4
    There should be a Vista RTM there. I don't have that soundcard/graphics card (whatever it is), so I can't really help you much further.
     
  5. CaptainDon

    CaptainDon New Member

    Joined:
    Jan 1, 2009
    Messages:
    16
    Likes Received:
    0
    Thanks anyway, I appreciate you taking the time for your suggestion.
     
  6. CaptainDon

    CaptainDon New Member

    Joined:
    Jan 1, 2009
    Messages:
    16
    Likes Received:
    0
    Just for your interest and anyone else needing a solution to the problem. I used an older version of the SB driver setting the compatibility as Vista (still no Vista RTM) and it worked!
     
  7. Radenight

    Radenight New Member

    Joined:
    Nov 16, 2008
    Messages:
    4,525
    Likes Received:
    108
    I've heard alot of other people have been having problems with these cards too.. It's a driver problem for sure.. the only thing you can do until Windows 7 is further along in development is try the latest Vista driver as they are "supposed" to work with 7 and if that doesn't work you'll just have to wait until a Win 7 specific driver is released for these cards.. unfortunately though I'm thinking that will take a while considering how long it took Creative to release "good" Vista drivers.. ;) also you could mess around with the compatibility settings and try to get it running that way but I've never had good experience with that so I don't suggest it much and I'm sure you've already been told to try that.. good luck.. :)

    Oh and Welcome to Windows 7 forums!! :)
     
  8. Skin87

    Skin87 New Member

    Joined:
    Jan 4, 2009
    Messages:
    50
    Likes Received:
    0
    hello, i have almost the same problem, i install the Windows 7 build 7000, and I don't get any sound on it, i have fully install the drivers for the sound card, but still.. It's not working. It's up-to-date.

    Any sugestions?




    Regards,
    S.87
     
  9. CaptainDon

    CaptainDon New Member

    Joined:
    Jan 1, 2009
    Messages:
    16
    Likes Received:
    0
    Did you try an older X-Fi driver as I did? I used the older one and changed the compatibility option to Vista.

    It has been working for one week now without a hiccup!

    Don
     
  10. Benjamin Goodfinger

    Joined:
    Jan 4, 2009
    Messages:
    10
    Likes Received:
    0
    I have the same sound card. Could you post the file name of the older drivers that you used?
     
  11. Benjamin Goodfinger

    Joined:
    Jan 4, 2009
    Messages:
    10
    Likes Received:
    0
  12. Skin87

    Skin87 New Member

    Joined:
    Jan 4, 2009
    Messages:
    50
    Likes Received:
    0
    Okay, i fix it somehow, what i did is change from speakers to headphones, and all sounds play thru speakers :eek:.. What a weard thing.. change it on WMP and Sound/audio Properties.

    Its the only way i got it to work lol :cool:

    Have a good day ya'll
    Regards,
    S.87
     
  13. CaptainDon

    CaptainDon New Member

    Joined:
    Jan 1, 2009
    Messages:
    16
    Likes Received:
    0
    I originally used the file SBXF_PCDRV_LB_2_18_0008.EXE but that did not work so I went back a step and used the version SBXF_PCDVT_LB_2_15_0004.EXE. Before running the driver I right clicked on the file and selected Properties then Compatibility then checked the Run this program box and used Windows Vista from the drop down list. I also ran the program as an administrator.

    Good luck
     
  14. pixolite

    pixolite New Member

    Joined:
    Jan 9, 2009
    Messages:
    28
    Likes Received:
    0
    I have a Sound Blaster Audigy SE cheap card from Walmart, it does not work and I've downloaded three different drivers none work, I guess I'll wait for Win7 drivers to be released.
     
  15. DRen72

    DRen72 New Member

    Joined:
    Jan 10, 2009
    Messages:
    48
    Likes Received:
    0
    Creative X-Fi Gamer...no surround sound

    Creative X-Fi Gamer...installs fine with Vista compatibility mode, but no surround sound here.
     
  16. Qraku

    Qraku New Member

    Joined:
    Jan 10, 2009
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    I have the same problem. My motherboard is INTEL D865 PERL. all drivers and settings are good and i have no any soud. Can someone help me?
     
  17. Styphon

    Styphon New Member

    Joined:
    Jan 10, 2009
    Messages:
    14
    Likes Received:
    0
    I had a problem getting my X-Fi Extreme Audio to work. What I had to do was use the original disk to install the initial stuff and all the support software (what you really need from all this), it allowed the program to run but didn't pick up the hardware. Then I ran the update program and it found the correct 64 bit drivers and downloaded them for me. Give that a shot.

    The only problem is surround sound wont work.
     
  18. pixolite

    pixolite New Member

    Joined:
    Jan 9, 2009
    Messages:
    28
    Likes Received:
    0
    I reformated my Windows 7 drive, and use my Beta Key, everything I've tried so far works GREAT!
     
  19. DRen72

    DRen72 New Member

    Joined:
    Jan 10, 2009
    Messages:
    48
    Likes Received:
    0
    I've discovered that the lack of surround sound only applies to the playback of audio files from within Windows itself (including movies), but in games surround sound works fine. I'm using an X-Fi Gamer.
     
  20. Styphon

    Styphon New Member

    Joined:
    Jan 10, 2009
    Messages:
    14
    Likes Received:
    0
    For those who have installed the drivers but having problems with surround sound please see this post
     

Share This Page

Loading...