TC/IP NETBIOS Helper Service

Discussion in 'Windows 7 Help and Support' started by ricktutty, Jul 20, 2010.

  1. ricktutty

    ricktutty New Member

    Joined:
    Jun 17, 2009
    Messages:
    22
    Likes Received:
    0
    Hey Guys,

    i have a problem with the service TCP/IP NET BIOS Helper...

    Error Code 1083

    i cannot for the life of me figure out how to get past this as before i had produced this error the service was not in operation at all (The service could not be found) - following a .reg code and merging to get one step further into running this service again :(

    the reg code i merged was:

    Windows Registry Editor Version 5.00

    [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\LmHosts]
    "Type"=dword:00000020
    "Start"=dword:00000002
    "ErrorControl"=dword:00000001
    "ImagePath"=hex(2):25,00,53,00,79,00,73,00,74,00,65,00,6d,00,52,00,6f,00,6f,00,\
    74,00,25,00,5c,00,73,00,79,00,73,00,74,00,65,00,6d,00,33,00,32,00,5c,00,73,\
    00,76,00,63,00,68,00,6f,00,73,00,74,00,2e,00,65,00,78,00,65,00,20,00,2d,00,\
    6b,00,20,00,4c,00,6f,00,63,00,61,00,6c,00,53,00,65,00,72,00,76,00,69,00,63,\
    00,65,00,00,00
    "DisplayName"="TCP/IP NetBIOS Helper"
    "Group"="TDI"
    "DependOnService"=hex(7):4e,00,65,00,74,00,42,00,54,00,00,00,41,00,66,00,64,00,\
    00,00,00,00
    "DependOnGroup"=hex(7):00,00
    "ObjectName"="NT AUTHORITY\\LocalService"
    "Description"="Enables support for NetBIOS over TCP/IP (NetBT) service and NetBIOS name resolution."

    [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\LmHosts\Parameters]
    "ServiceDll"=hex(2):25,00,53,00,79,00,73,00,74,00,65,00,6d,00,52,00,6f,00,6f,\
    00,74,00,25,00,5c,00,53,00,79,00,73,00,74,00,65,00,6d,00,33,00,32,00,5c,00,\
    6c,00,6d,00,68,00,73,00,76,00,63,00,2e,00,64,00,6c,00,6c,00,00,00

    [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\LmHosts\Security]
    "Security"=hex:01,00,14,80,90,00,00,00,9c,00,00,00,14,00,00,00,30,00,00,00,02,\
    00,1c,00,01,00,00,00,02,80,14,00,ff,01,0f,00,01,01,00,00,00,00,00,01,00,00,\
    00,00,02,00,60,00,04,00,00,00,00,00,14,00,8d,01,02,00,01,01,00,00,00,00,00,\
    05,0b,00,00,00,00,00,18,00,9d,01,02,00,01,02,00,00,00,00,00,05,20,00,00,00,\
    23,02,00,00,00,00,18,00,ff,01,0f,00,01,02,00,00,00,00,00,05,20,00,00,00,20,\
    02,00,00,00,00,14,00,fd,01,02,00,01,01,00,00,00,00,00,05,12,00,00,00,01,01,\
    00,00,00,00,00,05,12,00,00,00,01,01,00,00,00,00,00,05,12,00,00,00

    [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\LmHosts\Enum]
    "0"="Root\\LEGACY_LMHOSTS\\0000"
    "Count"=dword:00000001
    "NextInstance"=dword:00000001
     
  2. zvit

    zvit Honorable Member

    Joined:
    Nov 3, 2009
    Messages:
    2,455
    Likes Received:
    84
    Did you do the rest of the process?

    Power cycle your PC to complete installation of the LmHosts Service (TCP/IP NetBIOS Helper).

    Notes: This only installs the service into CurrentControlSet. If you run into problems, hit F8 after power cycling your PC and select the option "Last known settings that worked". This installs the service into registry only, you need to verify that lmhsvc.dll is in your system32 directory and that the IPSEC Service is installed and not disabled(set it to manual or auto). Most of you removed this service after hearing about security vulnerabilities relating to the NetBIOS. There are many secure solutions available that do not remove the service or its functionality. Please take a moment to read the following article at Wikipedia.org/NetBIOS.


    See if resetting the TCP/IP stack fixes it for you.
    http://support.microsoft.com/kb/317518
    Make sure you enter all the IP information back into the NIC after this or you're server won't have any known addresses.

    You should also try to reset your Internet Protocol:
    http://support.microsoft.com/kb/317518

    From someone one else:
    317518 is a good one, but KB325356 is what did it. I actually tried the one you linked to no avail. Some lucky seacrhing let me find http://support.microsoft.com/kb/325356/en-us which did the trick. I performed the process exactly as written on my domain controller and the only thing I changed on the user server was that I used safe mode with networking rather than directory services restore mode.
     
    #2 zvit, Jul 20, 2010
    Last edited: Jul 20, 2010
  3. TorrentG

    TorrentG Banned

    Joined:
    May 31, 2010
    Messages:
    7,814
    Likes Received:
    372
    If you type services.msc in the start menu and hit enter, do you see the service?

    If not, you should run a system file integrity check. It will ensure that system files are as intended, and fix whatever may not be.

    In an elevated command prompt:

    Code:
    [B]sfc /scannow[/B]
     
  4. Captain Jack

    Captain Jack Extraordinary Member

    Joined:
    Mar 6, 2010
    Messages:
    1,952
    Likes Received:
    139
    Hello and Welcome !!

    What Firewall are you using apart from Windows ? Most just re-creating the Service won't fix it because maybe some dependencies also might be missing or corrupted. I would say at this point Repair Install would be my best suggestion if SFC /SCANNOW didn't work Repair Install - Windows 7 Forums

    Good Luck,
    Captain
     
  5. ricktutty

    ricktutty New Member

    Joined:
    Jun 17, 2009
    Messages:
    22
    Likes Received:
    0

    I proceeded with restarting of my pc after merging the reg keys over but the error 1083 had posted up, that is where i am at now but i will try the last known good config now as we speak
     
  6. ricktutty

    ricktutty New Member

    Joined:
    Jun 17, 2009
    Messages:
    22
    Likes Received:
    0

    i had tried this and after completion it came up with corrupt files which wasnt possible to fix and has been saved in a .log file

    would you like for me to post this up?
     
  7. ricktutty

    ricktutty New Member

    Joined:
    Jun 17, 2009
    Messages:
    22
    Likes Received:
    0
    i have no other firewalls running atm, i have tried a few since this ver. of windows 7 i have installed.
    hopefully i wont have to revert to a repair install :(
     
  8. TorrentG

    TorrentG Banned

    Joined:
    May 31, 2010
    Messages:
    7,814
    Likes Received:
    372
    It's not necessary. Boot into safe mode and run the command from there.
     
  9. ricktutty

    ricktutty New Member

    Joined:
    Jun 17, 2009
    Messages:
    22
    Likes Received:
    0
    unfortunately same result, came up with corrupt files and was unable to repair them
     

Share This Page

Loading...