USB ports stopped working

Discussion in 'Windows Vista Help and Support' started by Thricepunkrawker, May 31, 2009.

  1. Thricepunkrawker

    Thricepunkrawker New Member

    Joined:
    May 31, 2009
    Messages:
    10
    Likes Received:
    0
    So my USB ports just stopped working recently and I have tried everything to get them working I have uninstalled the drivers and reinstalled them but It says "USB device is not recognized" From researching I have heard you can update something in the BIOS for the USB ports but when I go into the BIOS there is nothing to update all I find is to set priority for booting certain things such as "USB key" and USB com" What is it that I need to update and how do I do it? Or will I have to buy a USB PCI card?
     
  2. Celestra

    Celestra Former Moderator

    Joined:
    Jan 15, 2008
    Messages:
    2,468
    Likes Received:
    14
    Hi! What kind of computer do you have? If you're using Vista, have you taken SP2 yet? Do you use a USB "HUB"? I think the HUB takes a driver too...
     
  3. kemical

    kemical Windows Forum Admin
    Staff Member Premium Supporter Microsoft MVP

    Joined:
    Aug 28, 2007
    Messages:
    31,816
    Likes Received:
    1,563

    What are you plugging in?
     
  4. Thricepunkrawker

    Thricepunkrawker New Member

    Joined:
    May 31, 2009
    Messages:
    10
    Likes Received:
    0
    I am using a Acer Aspire 5100. I am currently downloading SP2. I do not use a USB HUB. Do you think downloading SP2 will fix this problem?
     
  5. Thricepunkrawker

    Thricepunkrawker New Member

    Joined:
    May 31, 2009
    Messages:
    10
    Likes Received:
    0
    Ipod and mouse.
     
  6. kemical

    kemical Windows Forum Admin
    Staff Member Premium Supporter Microsoft MVP

    Joined:
    Aug 28, 2007
    Messages:
    31,816
    Likes Received:
    1,563
  7. Thricepunkrawker

    Thricepunkrawker New Member

    Joined:
    May 31, 2009
    Messages:
    10
    Likes Received:
    0
  8. Celestra

    Celestra Former Moderator

    Joined:
    Jan 15, 2008
    Messages:
    2,468
    Likes Received:
    14
    I was reading SP2 was supposed to be an improvement in the USB area. However, when the Beta was testing in March, it caused a Blue screen of death after hibernation. (A reoccurance of a previous problem)


    I have my SP2 Update Hidden for the time being....
     
  9. Thricepunkrawker

    Thricepunkrawker New Member

    Joined:
    May 31, 2009
    Messages:
    10
    Likes Received:
    0
    Ok, I didn't download it anyways because it kept failing on me anyways during the download. I hope I can figure this out soon because this is bugging the crap out of me!!!
     
  10. Celestra

    Celestra Former Moderator

    Joined:
    Jan 15, 2008
    Messages:
    2,468
    Likes Received:
    14
    Try and reload (take it from your manufacturer) your chipset....
    You also might try "devmgmt,msc" (Scan for hardware changes) In Vista I would right click command prompt and select "run as administrater" Type in devmgmt.msc into "RUN" right click on filename in the search . (Choose run as administrator) If you have XP do it your way.....

    This caught my eye, talking about USB PCI CARDS. They also suggest one could overload the USB, which would require a re-installation of motherboard drivers.. http://forums.techarena.in/vista-help/908081.htm
     

Share This Page

Loading...