win7 use too much ram

Discussion in 'Windows 7 Help and Support' started by tanayyy, Sep 12, 2011.

  1. tanayyy

    tanayyy New Member

    Joined:
    Sep 12, 2011
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    I have 4GB Ram. I'm wondering why its using ( ram while all programs are closed ?

    ram.
     
  2. kaos

    kaos Senior Member

    Joined:
    May 9, 2011
    Messages:
    1,747
    Likes Received:
    33
    Windows itself uses RAM to operate, Your pc is fine.
     
  3. nmsuk

    nmsuk Windows Forum Admin
    Staff Member Premium Supporter

    Joined:
    Sep 7, 2009
    Messages:
    2,695
    Likes Received:
    194
    Hi tanayyy welcome to the forum.

    Windows even with all your user apps closed still uses memory for windows and it's services. Windows also dynamically allocates ram for various caches.
    Your machine will release memory to be used by apps when needed. You have nothing to worry about.

    NmsUK
     
    #3 nmsuk, Sep 12, 2011
    Last edited: Sep 12, 2011
    2 people like this.
  4. MikeHawthorne

    MikeHawthorne Essential Member
    Microsoft Community Contributor

    Joined:
    May 25, 2009
    Messages:
    6,046
    Likes Received:
    300
    Hi

    My computer uses 1830 MB of ram just sitting there, out of 8 Gigs.

    It seems like the more you have the more is uses.
    When I had Windows 7 on my old computer which had 2 Gigs, it only used about a quarter of that.

    Mike
     
  5. tanayyy

    tanayyy New Member

    Joined:
    Sep 12, 2011
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Thank you all for your help
     
  6. nmsuk

    nmsuk Windows Forum Admin
    Staff Member Premium Supporter

    Joined:
    Sep 7, 2009
    Messages:
    2,695
    Likes Received:
    194
    No problem. If you have anymore questions or any windows 7 problems at all don't hesitate in coming back.
     

Share This Page

Loading...