Windows Explorer has stoped working? How do you fix it?

Discussion in 'Windows Vista Help and Support' started by alextop30, Apr 12, 2009.

  1. alextop30

    alextop30 Honorable Member

    Joined:
    Apr 12, 2009
    Messages:
    16
    Likes Received:
    0
    Here are the system specs that I am running at

    1. AMD Phenom 2 940 3GHz Quad Core processor AM2+
    2.Gigabyte GA-MA790GP-UD4H (not really sure that is what it says on the manual)
    3. Ide Hard disk 250 gig (master)
    4. Ide Cd Drive on (slave) - reason only one IDE slot
    5. PC8400 Ram at 1033 MHz

    The system is not over clocked and it runs on a windows Vista Ultimate 64 bit edition.

    here is the error i get - Windows Explorer has stopped working
    Problem signature:
    Problem Event Name: APPCRASH
    Application Name: explorer.exe
    Application Version: 6.0.6001.18164
    Application Timestamp: 4907e242
    Fault Module Name: kernel32.dll
    Fault Module Version: 6.0.6001.18000
    Fault Module Timestamp: 4791a81d
    Exception Code: 0eedfade
    Exception Offset: 0002f35f
    OS Version: 6.0.6001.2.1.0.256.1
    Locale ID: 1033
    Additional Information 1: 3083
    Additional Information 2: 5ec94f6c10a5b4424cc8d484df31c2bc
    Additional Information 3: 8d7f
    Additional Information 4: a93068437d4d89fc9c8b4824aa24c636

    This triggers a runtime error 217 at 24B10C14. I am not sure whether these two errors are related or separate. I have tried to find information on the internet about this error but I cannot seem to find anything useful. I am hoping someone has had this problem before and can help me resolve it.
     
  2. Celestra

    Celestra Former Moderator

    Joined:
    Jan 15, 2008
    Messages:
    2,468
    Likes Received:
    14
    Did you install any programs before this happened? What programs are you running?
     
  3. alextop30

    alextop30 Honorable Member

    Joined:
    Apr 12, 2009
    Messages:
    16
    Likes Received:
    0
    I am running Defender Pro 15 in 1
    Defender Pro anti spy
    Defender Pro anti virus
    Easy Tune 6 - utility from gygabite which shows system diagnostics like temperatures and all of that good stuff
    windows sidebar
    Acronis True Image Backup
    ehtray.exe - media center service
    ehsas.exe- another media center service
    csrss.exe
    avp.exe*32

    Yes I installed the very basic programs such as office 2007 and Acronis as my drive image, mobo drivers and software, and had my personal files transferred. That is when it started to show this annoying error.


    I really wish that i can provide a picture of my task manager but hopefully this can do for now
     
  4. kemical

    kemical Windows Forum Admin
    Staff Member Premium Supporter Microsoft MVP

    Joined:
    Aug 28, 2007
    Messages:
    31,803
    Likes Received:
    1,563
  5. alextop30

    alextop30 Honorable Member

    Joined:
    Apr 12, 2009
    Messages:
    16
    Likes Received:
    0
    I already have Windows Completely up to date - windows vista installs with internet explorer 8 to begin with and I use Firefox when browsing the internet so it should not matter any way. I believe this is a registry error which I cannot find enough information on. Last time I actually tried a registry cleaner it ended up erasing my windows vista profile and my entire windows crashed - and recovered with Acronis.
     
  6. kemical

    kemical Windows Forum Admin
    Staff Member Premium Supporter Microsoft MVP

    Joined:
    Aug 28, 2007
    Messages:
    31,803
    Likes Received:
    1,563
    Actually the default vista browser is IE7... So changing to IE8 may help.
     
  7. alextop30

    alextop30 Honorable Member

    Joined:
    Apr 12, 2009
    Messages:
    16
    Likes Received:
    0
    Well I installed Internet Explorer 8 but the error still occurs. - I am not running any programs on the foreground when the error occurs a couple hours after I power in my computer. I am wondering if there is some expert that understands the code of the error and can give me more information on how to resolve it so I dont have to install windows XP 64 bit.
     
  8. kemical

    kemical Windows Forum Admin
    Staff Member Premium Supporter Microsoft MVP

    Joined:
    Aug 28, 2007
    Messages:
    31,803
    Likes Received:
    1,563
  9. Celestra

    Celestra Former Moderator

    Joined:
    Jan 15, 2008
    Messages:
    2,468
    Likes Received:
    14
    Re: Windows Explorer has stooped working? How do you fix it?

    Actually Kemical, don't mean to but in...... My friend who owns a computer store,he can work on several computers at once and talk on the phone. He wouldn't have IE8 on his computer right now..... too many bugs.
     
  10. kemical

    kemical Windows Forum Admin
    Staff Member Premium Supporter Microsoft MVP

    Joined:
    Aug 28, 2007
    Messages:
    31,803
    Likes Received:
    1,563
    ............................
     
  11. superbill

    superbill New Member

    Joined:
    Feb 6, 2008
    Messages:
    774
    Likes Received:
    1
    Stick with Firefox.
     
  12. DellPresto

    DellPresto New Member

    Joined:
    Apr 20, 2009
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Hi,
    It may be caused due to a Malware SpyDawn IS and as such the following steps are recommended to resolve the issue:

    a. How to Run Windows Defender if you are unable to go in normal mode:

    1. Restart system pressing F8 to get startup menu.
    2. Select Safemode with command prompt.
    3. From command prompt type “cd\â€Â￾ to get to the root of the drive
    4. From root of the drive type “cd program files\windows defenderâ€Â￾
    5. From C:\program files\windows defender\MSASCUI.exe
    6. This will launch the defender interface and allow you to run a scan

    b. If you are unable to run it in Safe Mode Command Prompt:

    1. Boot to Windows DVD (WindowsRE)
    2. Select Recovery Tools
    3. Select Command Prompt
    4. Change folder path (cd) to \program files\Windows Defender\
    5. Type the following command:
    6. MpCmdRun -scan –scantype 2

    (Scan type 2 is a full system scan. To see more functions do -? Following the MpCmdRun command)


    Manvinder G
    Your PRESTO expert
    http://www.pcpresto.com
    Phone us if you need immediate help and support.
     

Share This Page

Loading...