AHCI and No DVD drive on browser

#1
Hello folks,

I have a easyNote LJ61 with SB700 chipset. The cdrom Slimtype DVD A DS8A3S ATA does not display on my computer browser.

When I insert a cd then the drive then it will be shows on the browser but after several second the cdrom drive disappeared again.

I think there is a problem with AHCI driver. But if i do change the setting in bios to IDE native then I get a bluescreen. I can boot windows with AHCI only. I have googeled but no solutions found for this problem. chipset driver was installed but no success.

I get following error into eventlog :

event: 15
The driver has detected a controllererror on \device\Ide\IdePort2

and

event 15
the device not ready for access \Device\CdRom0

What can I do in this case? The BIOS is a Phönix V1..01. The BIOS is up2date.

I hope there is a solution soon as possible.

thx and kind regards
Marco
 


kemical

Windows Forum Admin
Staff member
Premium Supporter
Microsoft MVP
#2
A link for the latest AHCI driver can be found here: Drivers & Support | GAME.AMD.COM

Check your motherboard manual for the correct setting needed in the bios. If you don't have one try the manufacturers website. I'd also flash your bios to the latest version.
 


#3
Hello,

thanks for your answer. I have solved my problem with CDROM. ACDSee was the reason. After deinstall program ACDSee the CDROM Drives will be display on my computer browser without to disappear.

I did reboot system and CDROM is available too.

Thanks and for your answer :)
Marco
 


kemical

Windows Forum Admin
Staff member
Premium Supporter
Microsoft MVP
#4
Great! Glad you got it sorted...:D
 


This website is not affiliated, owned, or endorsed by Microsoft Corporation. It is a member of the Microsoft Partner Program.