Constant BSOD while gaming BC code 124 hall.dll driver

#1
I'm really sad right now, I'm playing many games but my problem 99% of the time is with Final Fantasy XIV ARR and the constants Bsod's that I get playing it. It's totally random sometimes I can play 3 or 4 days without a problem and suddendly I get BSOD 3 days in a row always caused by hall.dll driver.

I really need some help, I built this rig to play this game and for some reason I have this problem since like a month and no way to fix it. I finished Batman Arkham City, Bioshock Infinite and I'm playing now Batman Arkham Origins and not one Bsod.

My rig:

i7 4770k stock
GTX 760 2GB Gigabyte ( latest driver )
8 Gigs of Ram
Win 7 64 Bits

Here there is a screenshot of Bluescreenviewer so you can see what triggers my Bsod.

http://i.cubeupload.com/cUxes2.jpg

I did 10 passes of "Memtest" all night long and I had 0 errors. I also updated all my drivers with the Update Software that came with my Motherboard. Updated Windows and my GPU driver.

I did a Prime95 test for almost 1 hour and a half and my temp never went over 60º C and no BSOD's. My Gpu while gaming is never over 55º C.

Help please
 


Last edited:
#3
I've got the info you needed.. Thanks in advance I was losing hope already with this Bsod's

PS: just did a Furmark test the 15 minutes and my gpu was tops at 73 C and didn't had any problems.
 


Attachments

kemical

Windows Forum Admin
Staff member
Premium Supporter
Microsoft MVP
#4
Code:
*******************************************************************************
*                                                                             *
*                        Bugcheck Analysis                                    *
*                                                                             *
*******************************************************************************

Use !analyze -v to get detailed debugging information.

BugCheck 124, {0, fffffa800aa62028, be000000, 100110a}

*** WARNING: Unable to verify timestamp for iusb3xhc.sys
*** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for iusb3xhc.sys
Probably caused by : GenuineIntel

Followup: MachineOwner
Hi,
most of your dmp files are bugcheck 124 which means an hardware error. This may not mean something is broken however as drivers can cause this bsod too. Going through the dmp file will tell us more:

BiosVersion = F4
BiosReleaseDate = 05/16/2013
Please update your bios as updates are available:
http://uk.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=4519#bios

AppleCharger.sys Tue Feb 19 04:17:09 2013: GIGABYTE On/Off Charge driver May cause BSOD on Win7/8 systems - uninstall to test.

cpuz135_x64.sys Wed Sep 21 09:23:41 2011: CPU-Z Update to latest version:
http://www.cpuid.com/softwares/cpu-z.html

dtsoftbus01.sys Thu Jun 20 08:22:51 2013: Daemon Tools driver Possible BSOD issues in Win7. Uninstall to test.

IDSvia64.sys Wed Aug 29 03:48:40 2012: Norton Internet security. Norton can also give issues at times please remove using this tool:
https://support.norton.com/sp/en/uk/home/current/solutions/kb20080710133834EN_EndUserProfile_en_us
Please install MSE for the interim:
http://www.microsoft.com/en-gb/security/pc-security/mse.aspx

iusb3xhc.sys Fri Mar 29 12:36:19 2013::; Intel USB3 Driver. Please update to later version on moBo website:
http://uk.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=4519#driver

igdkmd64.sys Wed Mar 20 04:25:41 2013: Intel VGA driver. lease update to later version on above website:
http://uk.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=4519#driver

NBVol.sys Tue May 17 11:50:37 2011: Nero Back up. Please update if possible:
http://www.nero.com/eng/support/

nvlddmkm.sys Sat Nov 23 16:28:53 2013: Nvidia GPU driver. Please update to latest version (332.21)
http://www.nvidia.com/Download/index.aspx?lang=en-us

RTKVHD64.sys Tue Jul 23 13:46:49 2013: Realtek Hi Def driver. Please update to latest version:
http://www.realtek.com.tw/downloads...=24&Level=4&Conn=3&DownTypeID=3&GetDown=false

Trufos.sys Wed Oct 19 10:10:43 2011: Is either Immunet Protect also a part of BitDefender Also - ESTsoft Corp ALYac Security software driver
Uninstall and just use MSE as explained above.

I also noticed this in your unloaded modules:
RTCore64.sys: RivaTuner/EVGA Precision/MSI Afterburner (known BSOD issues w/Win7). Uninstall to test.

Post any new dmp files after updating the above.
 


#5
I'll do all those steps.. I'll post any new dmp files when I get some new Bsod's ( of course I hope this will not happen )

Thanks for the info.. really appreciated
 


#6
So far no more Bsod's ( but before I've been like this for days with no Bsod's and suddendly they start .. in my uploaded reports you can see that sometimes the Bsod returns a week later and I keep using the same programs everyday )

This is what I have left to do.. the rest is done

NBVol.sys Tue May 17 11:50:37 2011: Nero Back up. Please update if possible:
http://www.nero.com/eng/support/ ( can't update it my licence is finished )

Trufos.sys Wed Oct 19 10:10:43 2011: Is either Immunet Protect also a part of BitDefender Also - ESTsoft Corp ALYac Security software driver
Uninstall and just use MSE as explained above. ( I don't know how to uninstall this because it doesn't appear in my apps list )

I also noticed this in your unloaded modules:
RTCore64.sys: RivaTuner/EVGA Precision/MSI Afterburner (known BSOD issues w/Win7). Uninstall to test.
( This is the only software that I have for increasing my GPU fan speeds )

Any ideas to fix those 3 things left?

Thanks in advance.. I'll keep testing stabilty and posting anything important
 


Last edited:

kemical

Windows Forum Admin
Staff member
Premium Supporter
Microsoft MVP
#7
Well see how you go and if you don't bsod leave them as they are for now. Hope it goes well.. :)
 


#8
I got Bsod again.. same error as always.. this time playing FIFA 14.. that game doesn't really push my rig in any way

The thing is that this Bsod never happens when I'm surfing the web, with my comp idle or talking with skype etc. Only happens when I'm gaming.

I've uploaded the file with my info and the last Bsod.. I hope this time we can find the reason behind this

Thanks in advance
 


Attachments

kemical

Windows Forum Admin
Staff member
Premium Supporter
Microsoft MVP
#9
Taken from dmp file dated 16/1/2014
Code:
*******************************************************************************
*                                                                             *
*                        Bugcheck Analysis                                    *
*                                                                             *
*******************************************************************************

Use !analyze -v to get detailed debugging information.

BugCheck 124, {0, fffffa8007825028, be000000, 100110a}

Probably caused by : GenuineIntel

Followup: MachineOwner
BiosVersion = F4
BiosReleaseDate = 05/16/2013
Please update your bios. If you updated everything else then this is most likely your issue....Maybe. :)

nvlddmkm.sys Sat Nov 23 16:28:53 2013: Nvidia GPU driver. Please update to latest version (332.21)
http://www.nvidia.com/Download/index.aspx?lang=en-us

RTCore64.sys Tue Sep 06 13:24:50 2011: RivaTuner/EVGA Precision/MSI Afterburner (known BSOD issues w/Win7) either uninstall to test or update to a later version.
http://www.guru3d.com/files_categories/videocards_overclocking_tweaking.html
 


#10
Taken from dmp file dated 16/1/2014
Code:
*******************************************************************************
*                                                                             *
*                        Bugcheck Analysis                                    *
*                                                                             *
*******************************************************************************

Use !analyze -v to get detailed debugging information.

BugCheck 124, {0, fffffa8007825028, be000000, 100110a}

Probably caused by : GenuineIntel

Followup: MachineOwner
BiosVersion = F4
BiosReleaseDate = 05/16/2013
Please update your bios. If you updated everything else then this is most likely your issue....Maybe. :)

nvlddmkm.sys Sat Nov 23 16:28:53 2013: Nvidia GPU driver. Please update to latest version (332.21)
http://www.nvidia.com/Download/index.aspx?lang=en-us

RTCore64.sys Tue Sep 06 13:24:50 2011: RivaTuner/EVGA Precision/MSI Afterburner (known BSOD issues w/Win7) either uninstall to test or update to a later version.
http://www.guru3d.com/files_categories/videocards_overclocking_tweaking.html
My driver for the GPU is up to date

I use MSI Afterburner to control my fans, I've tried also Evga and RivaTuner. I don't know any other way to increase my Gpu fans. And the Bsod is always present with any of those 3 softwares.

I'm sure I updated the bios twice.. I'll check that when I get home

I'm updating it with the motherboard software. It's safe to just download the latest version from here http://uk.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=4519#bios and update from the file with my MB software?


Thanks in advance
 


#12
I just manually updated the Bios to the latest version

Version F5 2013/08/15

I checked before the manual update and the software wasn't downloading the latest version, I still had Version 4 even after two Bios updates. I hope this will be fixed now that I have Version 5

This is new in the latest version:
  1. Support PCB ver 1.0/1.1
  2. Improve PCIE-E compatibility
So if my problem is always during gameplay sessions, I'm hoping that the improved compatibility in PCIE-E will avoid any Bsod in the future.. I'll keep posting my results and if this goes bad and I get another Bsod I'll upload the info.

Thanks for your time.. I really appreciate it.. this problem with my new computer is really hard to understand by myself
 


Last edited:

kemical

Windows Forum Admin
Staff member
Premium Supporter
Microsoft MVP
#13
Your welcome, good luck and if you get a bsod please post.
 


#14
Now I'm worried.. I was on the desktop surfing the web and the same error 124 and Bsod again.

I can't upload my file on this post.. but you can download it from my skydrive here https://skydrive.live.com/?cid=31f7...233&ithint=file,.zip&authkey=!AJfWjKbU6nu8iYM

Thanks in advance and I'm sorry for all the trouble
 


kemical

Windows Forum Admin
Staff member
Premium Supporter
Microsoft MVP
#15
Code:
*******************************************************************************
*                                                                             *
*                        Bugcheck Analysis                                    *
*                                                                             *
*******************************************************************************

Use !analyze -v to get detailed debugging information.

BugCheck 124, {0, fffffa800aa57028, be000000, 100110a}

Probably caused by : GenuineIntel

Followup: MachineOwner
---------

4: kd> !analyze -v;r;kv;lmtsmn;.bugcheck;!peb;!sysinfo cpuinfo;!sysinfo machineid; !sysinfo cpuspeed; !sysinfo smbios
*******************************************************************************
*                                                                             *
*                        Bugcheck Analysis                                    *
*                                                                             *
*******************************************************************************

WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR (124)
A fatal hardware error has occurred. Parameter 1 identifies the type of error
source that reported the error. Parameter 2 holds the address of the
WHEA_ERROR_RECORD structure that describes the error conditon.
Arguments:
Arg1: 0000000000000000, Machine Check Exception
Arg2: fffffa800aa57028, Address of the WHEA_ERROR_RECORD structure.
Arg3: 00000000be000000, High order 32-bits of the MCi_STATUS value.
Arg4: 000000000100110a, Low order 32-bits of the MCi_STATUS value.

Debugging Details:
------------------


BUGCHECK_STR:  0x124_GenuineIntel

CUSTOMER_CRASH_COUNT:  1

DEFAULT_BUCKET_ID:  WIN7_DRIVER_FAULT

PROCESS_NAME:  System

CURRENT_IRQL:  f

STACK_TEXT: 
fffff880`009bbb58 fffff800`0321ea3b : 00000000`00000124 00000000`00000000 fffffa80`0aa57028 00000000`be000000 : nt!KeBugCheckEx
fffff880`009bbb60 fffff800`033e1463 : 00000000`00000001 fffffa80`0aa3d610 00000000`00000000 fffffa80`0aa3d660 : hal!HalBugCheckSystem+0x1e3
fffff880`009bbba0 fffff800`0321e700 : 00000000`00000728 fffffa80`0aa3d610 fffff880`009bbf30 fffff880`009bbf00 : nt!WheaReportHwError+0x263
fffff880`009bbc00 fffff800`0321e052 : fffffa80`0aa3d610 fffff880`009bbf30 fffffa80`0aa3d610 00000000`00000000 : hal!HalpMcaReportError+0x4c
fffff880`009bbd50 fffff800`0321df0d : 00000000`00000008 00000000`00000001 fffff880`009bbfb0 00000000`00000000 : hal!HalpMceHandler+0x9e
fffff880`009bbd90 fffff800`03211e88 : 00000000`00000001 fffff880`009b3180 00000000`00000000 00000000`00000000 : hal!HalpMceHandlerWithRendezvous+0x55
fffff880`009bbdc0 fffff800`032c94ac : 00000000`00000000 00000000`00000000 00000000`00000000 00000000`00000000 : hal!HalHandleMcheck+0x40
fffff880`009bbdf0 fffff800`032c9313 : 00000000`00000000 00000000`00000000 00000000`00000000 00000000`00000000 : nt!KxMcheckAbort+0x6c
fffff880`009bbf30 fffff880`0f402c61 : 00000000`00000000 00000000`00000000 00000000`00000000 00000000`00000000 : nt!KiMcheckAbort+0x153
fffff880`03446b58 00000000`00000000 : 00000000`00000000 00000000`00000000 00000000`00000000 00000000`00000000 : intelppm!MWaitIdle+0x19


STACK_COMMAND:  kb

FOLLOWUP_NAME:  MachineOwner

MODULE_NAME: GenuineIntel

IMAGE_NAME:  GenuineIntel

DEBUG_FLR_IMAGE_TIMESTAMP:  0

FAILURE_BUCKET_ID:  X64_0x124_GenuineIntel_PROCESSOR_CACHE

BUCKET_ID:  X64_0x124_GenuineIntel_PROCESSOR_CACHE

Followup: MachineOwner
No need to apologise but I'm afraid it's looking more and more like a hardware issue. Check your bios settings are correct and also update your CPU-Z as it's from 2011.

Have you actually tried removing the app suggested above?
 


#16
I can try that but I'll have no way to increase my gpu fans speed ( they are at 20% by default ). So it will be hard for me to test because in games the Gpu would be really hot all the time with only 20% fan speed.

I think I updated my Cpu Z, I'll check that when I get home.

A few days ago I loaded the default optimized values for my Bios. Should I change something or it's better if they are at the default config ?

Also I have a second question. Sometimes I can play normally for hours all week long and no problems. Like this last time it was almost a week playing everyday for hours and no Bsod. I really can't understand why sometimes this Bsod happens after a week since the last one.. and sometimes they can happen 2 days in a row.

I hope is not a hardware issue and thanks for all the help

PS: if this is a hardware problem.. it's my GPU or CPU the reason for the Bsod?

PS2: My CPU Z is 1.68.0 January 2014
 


Last edited:
#17
http://forums.guru3d.com/showthread.php?t=385694 Any info here could be usefull?

They talk about the vcore voltage, my computer is always changing voltages because when I'm on my desktop the Cpu goes into a low consumption mode and my vcore is always lower, also the temps are lower and the frecuency of the processor.

C1E, Thermal Monitor, C-State .. this options in the Bios are the ones that lower my voltage when I'm idle? And it's safe to disable them?
 


#18
My Cpu vcore is different in every program.. also my Cpu should be at 3.9 Mhz with Max Turbo Frequency when is working at 100% isn't?

I uploaded a picture with this 3 programs with prime 95 running.. I think it's weird that my cpu don't go to 3.9 Mhz working at 100%.

Any ideas?
 


Attachments

kemical

Windows Forum Admin
Staff member
Premium Supporter
Microsoft MVP
#19
I shouldn't worry too much app about each a showing you a different thing. Information/data is often collected and displayed in various ways. Looking at cuz it looks like your voltage is a little low. Try raising it manually to 1.090v.
 


nmsuk

Windows Forum Admin
Staff member
Premium Supporter
#20
I'd like to see the memory tabs in cpu-z and the cpu voltage looks a little too low for me. I've seen the 124 error if the vcore or pll voltages are too low and on occasion if memory timings or voltages are out.
 


This website is not affiliated, owned, or endorsed by Microsoft Corporation. It is a member of the Microsoft Partner Program.