High CPU Utilization

Discussion in 'Windows 7 Help and Support' started by HappyG, May 20, 2009.

  1. HappyG

    HappyG New Member

    Joined:
    May 20, 2009
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    I have a Lenovo T61 ThinkPad (Core 2 Duo 2.00Ghz & 2Gig RAM). I've installed the Windows 7 RC and since then my CPU usage sits on a minimum of 50% and often spiking to 100%.
    Under Vista SP1 I never had this issue (I did an upgrade and not a clean install - I suspect that this could be the issue!) & I used to get about 3 to 3.5hrs battery life. Now I get 1 hour if I'm lucky due to this CPU usage issue.

    Anyone got any ideas where I can start to look?

    TIA
     
  2. kingskin

    kingskin New Member

    Joined:
    Apr 9, 2009
    Messages:
    156
    Likes Received:
    0
    first things first, and you said it yourself - do a clean install! MS recommend it highly and it is worth the pain.

    there may be a way to fix your problem but i wouldnt spend anytime fixing things on an upgraded version when a clean install will give much better results in the long run. What if you hit more problems futher down the road? You'll always be thinking "was it because i didnt do a clean install?!"

    do that first and if it still doesnt work feel free to come back to this post and flame me for making you waste four hours! ;)
     
  3. Kyle

    Kyle New Member

    Joined:
    Feb 7, 2008
    Messages:
    1,634
    Likes Received:
    53
    The culprit is likely driver related, possibly program related. Only real fix is a clean install.
     
  4. Radenight

    Radenight New Member

    Joined:
    Nov 16, 2008
    Messages:
    4,525
    Likes Received:
    108
    Agreed..

    As is the case with the majority of these types of problems...
     

Share This Page

Loading...