Unable to load Twain Server

Discussion in 'Windows 7 Hardware' started by ruggb, Mar 16, 2009.

  1. ruggb

    ruggb Honorable Member

    Joined:
    Jan 14, 2009
    Messages:
    510
    Likes Received:
    4
    W7 64
    Gigabyte P35-DS3R v1.0 with beta F13 BIOS
    6GB RAM
    8600GTS video


    I have a Canon 8600 scanner. The question is, is this error a Windoz problem or a Canon driver problem???????
    Upon first instance of error, I uninstalled the Canon software and drivers and purge anything left in the registry I could find. (I don't remember how it first got installed)

    I reloaded the latest Canon vista 64 drivers, reloaded Canon Toolbox app

    turned scanner on and W7 installed the drivers.

    Push button and toolbox app starts. On next click I get the - "Unable to load Twain server" message.

    Where should I search?????????????????????

    thx
     
  2. ickymay

    ickymay New Member

    Joined:
    Jan 12, 2009
    Messages:
    1,689
    Likes Received:
    113
    seems to be an issue since build 7000 I am expereincing the same as you see thread here

    the only consolation is the windows scanner util still works at least on my system , goto control panel\devices and printers then scan from there ;)

    I have sent an email to canon but they dont seem interested atm because win 7 is still a beta system :frown:
     
  3. doubledoom

    doubledoom New Member

    Joined:
    Mar 18, 2009
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    I dont have the same scanner but note a similar problem with Xerox.

    With build 7000 it was fine. With 7048 and 7057 (I didnt try 7022) the scanner stopped working with TWAIN with the same errors you have (both on clean installs and upgrades).

    So, it may be more of an W7 problem.
     
  4. maxpilot

    maxpilot New Member

    Joined:
    Mar 24, 2009
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    twain_32.dll

    Had the same problem as posted in another thread.

    Copy twain_32.dll form build 7000 or 7022 into "c:\windows" .
    My canon scanner works ever since.

    For whatever reason this file is missing on builds later than 7022

    maxpilot
     
  5. bobkn

    bobkn New Member

    Joined:
    Feb 20, 2009
    Messages:
    174
    Likes Received:
    6
    My scanner is an Epson V100 Photo (cheapish).

    Its Vista-compatible TWAIN drivers installed OK on X64 build 7000 with no difficulties. I was unable to get them on builds 7048 and 7057. I could install the WIA drivers, but they gave very limited choices in operation.

    7068 permitted the TWAIN drivers to be installed again. That gives me some hope about the Win7 RC and RTM versions.

    It would be better yet if Epson produced formal Win7 drivers for their products, but that may be too much to expect.
     
  6. doubledoom

    doubledoom New Member

    Joined:
    Mar 18, 2009
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Build 7068 fixes the problem as the files are present and its working on that one.
     
  7. Terpi

    Terpi New Member

    Joined:
    Sep 6, 2009
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Thanks for this suggestion. I have an Epson 9400CX and couldn't install the Twain Driver, but your suggestion works great. Eventually the manufacturers will have all of this available.
     
  8. joravalbe

    joravalbe New Member

    Joined:
    Nov 14, 2009
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Hi,

    If you do Click Here, you will can to download the universal driver for all scanners and for all operatives systems of windows (xp, vista, 7).

    This Software work to both Systems: 32 and 64 Bit.

    Regards,
     
  9. ruggb

    ruggb Honorable Member

    Joined:
    Jan 14, 2009
    Messages:
    510
    Likes Received:
    4
    apparently it was that missing file in that build.
    Subsequent builds were not a problem, and adding that file from the previous build worked.
    So no need for those drivers anymore.
    Thx anyway.
     

Share This Page

Loading...