Unofficial Minimum Specs Thread

Discussion in 'Windows 7 Hardware' started by Kyle, Jan 14, 2009.

  1. Kyle

    Kyle New Member

    Joined:
    Feb 7, 2008
    Messages:
    1,634
    Likes Received:
    53
    Official Minimum Specs

    Update: Official Specs listed below

    CPU: 1 GHz+ 32 or 64-Bit processor
    RAM: 1 GB for 32-Bit, 2 GB for 64-Bit
    GPU: 128 MB DirectX 9, WDDM 1.0 Compatible Video Card
    HDD: 15 GB for 32-Bit, 20 GB for 64-Bit

    Other:
    DVD Drive
    DX9 Capable sound card
    1024x768 or better capable screen
    Keyboard + Mouse
    An internet connection for updates and activation.
     
    #1 Kyle, Jan 14, 2009
    Last edited: May 1, 2009
  2. iroken22

    iroken22 Extraordinary Member
    Premium Supporter

    Joined:
    Nov 10, 2008
    Messages:
    1,649
    Likes Received:
    49
    Specs look perfect to me but i would recommend at least a 1.5 GHz processor because i have a pc running 1.5 and it runs real slow. I cant imagine having any less processor power. Just a thought!
     
  3. Kyle

    Kyle New Member

    Joined:
    Feb 7, 2008
    Messages:
    1,634
    Likes Received:
    53
    I've seen a 1 GHz netbook with 1 GB of RAM running it, ran perfectly.
    It really depends on what kind of processor it is though, but 1 GHz is a decent starting point.
     
    iroken22 and (deleted member) like this.
  4. iroken22

    iroken22 Extraordinary Member
    Premium Supporter

    Joined:
    Nov 10, 2008
    Messages:
    1,649
    Likes Received:
    49
    true i had a Celeron M 1.6 GHz processor running it. Very possible but i just want to provide the best recommendations as possible so i am with you on this one. Great idea to put this post up im gonna go ahead and award you some reputation.
     
  5. Kyle

    Kyle New Member

    Joined:
    Feb 7, 2008
    Messages:
    1,634
    Likes Received:
    53
    Why thank you. :)
    & Yeah, a VIA netbook processor at 1.2 GHz would kill that Celeron, so it depends on the processor.
     
  6. Bladeripper

    Bladeripper New Member

    Joined:
    Jan 14, 2009
    Messages:
    24
    Likes Received:
    0
    mmm not so sure about the 1gb ram i instaled it and found it was ranning 900ishmb of ram on start up
     
  7. Kyle

    Kyle New Member

    Joined:
    Feb 7, 2008
    Messages:
    1,634
    Likes Received:
    53
    You need to turn off superfetch and other programs that sap RAM. On initial start up I get it running anywhere from 530-730 MB, and with tweaking I can get it down to about 500, with still booting things like Messenger and uTorrent.
     
  8. Bladeripper

    Bladeripper New Member

    Joined:
    Jan 14, 2009
    Messages:
    24
    Likes Received:
    0
    ahh ok thnks fo the info. how do you do that? as in find those programs and turn them of for good?

    i know it sounds like a stupid question but i stuck with Xp and still learning my way around windows 7
     
    #8 Bladeripper, Jan 15, 2009
    Last edited: Jan 15, 2009
  9. Kyle

    Kyle New Member

    Joined:
    Feb 7, 2008
    Messages:
    1,634
    Likes Received:
    53
    My main ways of "lightening the OS" have been disabling Services that run in the background.
    Google "Disable Services Vista" and you should get a good idea what you can disable and how. It depends from person to person, but you should be able to lighten it up some.
     
  10. dzuchowski

    dzuchowski New Member

    Joined:
    Jan 16, 2009
    Messages:
    106
    Likes Received:
    3
    #10 dzuchowski, Jan 16, 2009
    Last edited: Jan 17, 2009
  11. Kyle

    Kyle New Member

    Joined:
    Feb 7, 2008
    Messages:
    1,634
    Likes Received:
    53
    Shouldn't be a problem as long as it meets the other requirements too.
     
  12. Uraijit

    Uraijit New Member

    Joined:
    Jan 18, 2009
    Messages:
    18
    Likes Received:
    0
    Never happen with that 20Mb hdd...
     
  13. haxcid

    haxcid Senior Member

    Joined:
    Jan 11, 2009
    Messages:
    99
    Likes Received:
    2
    I have it up and running on:

    Athlon 1Ghz
    Asus A7V-133
    1.0 Gig Ram pc133
    Nvidia FX5200 agp card
    80gb 7200rpm hdd.

    It runs, it is not fast by any means. At idle it is using 340meg ram. I found that the biggest hog is .net it tends to spike the cpu at 100% a lot.
     
  14. mutant_builder

    mutant_builder New Member

    Joined:
    Jan 19, 2009
    Messages:
    34
    Likes Received:
    0
    I am not having problems on this test bed

    athlon mobile XP 1.9 @ 1.6Ghz
    1Gig pc266
    80Gig WD Caviar @ 5400
    Gigabyte nVidia GeForce FX5200 128 AGP @4x

    True a 6600 would be nicer for graphics, but what the heck.

    I will give it a few weeks before I run it on my gaming rig.
     
  15. jimbo45

    jimbo45 New Member

    Joined:
    Jan 20, 2009
    Messages:
    1,208
    Likes Received:
    41
    I bet that machine cost more in those days in equivalent money than my entire network (6 computers including a 4GB Dual Core 2.00 GHZ T7250 processor laptop) today.

    My first floppy disk drive way back when (5.25 inches and really floppy) was a "Massive 128KB" and cost around 700 GBP -- over 3,000 GBP in todays money.

    At least today inspite of "credit Crunch", Rapaciouis banks and bankers most of whom should now be learning their computing trade either at a nice federal facility or at "the City Hotel" decent stuff is cheap. You don't have to go totally Bonkers to get good performing hardware.

    Cheers
    jimbo
     
  16. Kai

    Kai New Member

    Joined:
    Feb 1, 2009
    Messages:
    24
    Likes Received:
    0
    I run Windows 7 with no lag and supa fast performance. I was pretty much amazed.

    Fujitsu Siemens Li 1718
    Dual Screen (1200x800 + 1440x900)
    2GB Ram
    ATI Readon Express 200M
    80GB Harddrive
    500GB External Harddrive
    Intel Pentium Dual Core
    1.73GHz
    Atheros Wireless Card

    4x USB
    2x Ethenet
    1x CD Tray
    Mouse
    Headphone etc

    Runs fine :)
     
  17. Ryou

    Ryou New Member

    Joined:
    Mar 4, 2009
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    I don't know if this goes here...but I'm pretty short of time...so here I Come ^^

    I have this Hardware
    Pro: Intel Pentium Dual Core E2200 @ 2.20GHz
    RAM: 512 MB
    Graphics: Intel GMA 950 256 MB
    HD: Some 80GB IDE Hard Disk ^^u

    Then I Installed Windows 7 X64 Build 7000....and here comes the issue

    It does'nt matter what I tunr off....the OS just idling eats up almost 85% of my ram, the index says 1,9 but this is for the Hard Drive....so...what is happennig?

    I've had turn off all fancy effects and still the problem is here (my Win 7 looks like Win 98!! xD)......Can anyone lend me a hand?

    Beforehand Thx ^^
     
  18. Kyle

    Kyle New Member

    Joined:
    Feb 7, 2008
    Messages:
    1,634
    Likes Received:
    53
    You have two issues.
    #1 your graphics card is actually integrated, and is horrible with rendering Aero.
    #2 you only have 512 MB of RAM, which, while it will run Windows 7, is getting eaten up by the OS. You NEED more RAM.
     
  19. Ryou

    Ryou New Member

    Joined:
    Mar 4, 2009
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    yeah...thx for you repply Kyle ^^

    I'd increased the size of the pagination file...and the performance had incresed, is minimal but is better than nothing........even i can use aero now....i know i should turn that off, it but it looks sooooooooo cool xDD
     
  20. seko512

    seko512 New Member

    Joined:
    Mar 13, 2009
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    use the 32Bit version it takes less from RAM
     

Share This Page

Loading...