laptop screen goes very dark on startup

Discussion in 'Windows 7 Help and Support' started by impinhead, May 18, 2009.

  1. impinhead

    impinhead New Member

    Joined:
    May 18, 2009
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Windows 7 rc runs perfect on this laptop.

    However I have one strange issue; sometimes when I start the laptop and when it gets to the log in screen the screen goes very dark, other times it is fine.

    At the right angle I can still see the login screen but again like I said it is extremely dark.
    Now to fix this, I either close the laptop to make it enter sleep mode, or hit the power button to make it enter sleep mode. When I reopen or hit the power button to take it out of sleep mode, the screen is now fine.
    This only occurs at the login screen during startup. All images beforehand like the bios and windows 7 loading icon appear correctly.

    Any idea's as to what is causing this strange issue? It's weird since it does not 100% happen, only sometimes.

    Thanks in advance.
     
  2. impinhead

    impinhead New Member

    Joined:
    May 18, 2009
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    bumping to see if anyone has a idea
     
  3. MisterWeather

    MisterWeather New Member

    Joined:
    May 16, 2009
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    Greetings

    I too have had this issue on a Gateway Laptop, where on occasion the laptop starts and the screen is black. It will display the logo, then go black and thats it. Closing and reopening the lid will, maybe, bring it back up, but usually if it goes black that is it. I have been able to do an orderly shutown by depressing and releasing the Power Button, then upon restart the system functions OK.

    See details below. Any help would be appreciated! Overall, IMHO Windows 7 looks and smells a lot like Vista SP3.

    OS Name Microsoft Windows 7 Ultimate
    Version 6.1.7100 Build 7100
    Other OS Description Not Available
    OS Manufacturer Microsoft Corporation
    System Name MOBILE-PC
    System Manufacturer Gateway
    System Model M-7305U
    System Type X86-based PC
    Processor Intel(R) Pentium(R) Dual CPU T3200 @ 2.00GHz, 2000 Mhz, 2 Core(s), 2 Logical Processor(s)
    BIOS Version/Date Phoenix Technologies LTD 96.04, 7/23/2008
    SMBIOS Version 2.5
    Windows Directory C:\Windows
    System Directory C:\Windows\system32
    Boot Device \Device\HarddiskVolume2
    Locale United States
    Hardware Abstraction Layer Version = "6.1.7100.0"
    User Name Mobile-PC\xxxx
    Time Zone Central Daylight Time
    Installed Physical Memory (RAM) 3.00 GB
    Total Physical Memory 2.93 GB
    Available Physical Memory 2.03 GB
    Total Virtual Memory 5.86 GB
    Available Virtual Memory 4.89 GB
    Page File Space 2.93 GB
    Page File C:\pagefile.sys
     
  4. Lindsay

    Lindsay Senior Member

    Joined:
    Jun 19, 2009
    Messages:
    26
    Likes Received:
    2
    Sounds like your backlight is being switched off. Check the lid switch. That's what this switch is designed to do when you shut the lid. Perhaps it is sticky/unreliable.
     
  5. impinhead

    impinhead New Member

    Joined:
    May 18, 2009
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    I thought it might have been a issue with the back light but I have Ubuntu on the same machine and Ubuntu starts up perfectly fine every time. It only happens with windows 7.
     

Share This Page

Loading...