Windows 8 Realtek HD Audio and 5.1 sound problem with Windows 8

Discussion in 'Windows Multimedia' started by JezPX73, Sep 17, 2012.

  1. JezPX73

    JezPX73 New Member

    Joined:
    Sep 17, 2012
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Hi,

    I have already done a search on this forum to see if anyone has been having a similar problem and many do, but so far no suggestions have helped me......

    My problem is I have an Acer 6920G laptop running Windows 8 (and 7 on another drive) and no matter which Realtek audio drivers I use, I cannot get 5.1 digital output sound to my Creative Inspire 5.1 system. I have the correct optical cable (which worked fine on Windows 7) and I am currently using Realtek v2.70 HD Audio drivers. When I select the digital output, I can only select properties and not configuration (which is greyed out) and therefore this is no option to setup a 5.1 speaker configuration.

    If I use the internal speakers built-in to the laptop (for 5.1 sound) I have no problems, but not with the external speakers.

    Any suggestions or help would be much appreciated.

    Thanks,
    Jez
     
  2. davehc

    davehc Microsoft MVP
    Premium Supporter Microsoft MVP

    Joined:
    May 1, 2008
    Messages:
    5,116
    Likes Received:
    301
    Way back I started having problems, on new installations, with Realtek. Now I stick to the robust Vista R263 drivers, and install it in compatibility mode. - Works every time.
     
  3. JezPX73

    JezPX73 New Member

    Joined:
    Sep 17, 2012
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Thanks for the reply. I have tried the drivers you suggested and although they install fine, I still do not have any options for configuring a 5.1 speaker setup as configure is still greyed out. I have taken a few screen captures from my laptop.

    18_09_2012_08_54_38.

    18_09_2012_08_49_38.

    18_09_2012_08_50_02.

    18_09_2012_08_50_45.

    18_09_2012_08_46_47.

    Not sure what else I can do?????

    Regards,
    Jez
     
  4. JezPX73

    JezPX73 New Member

    Joined:
    Sep 17, 2012
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Just downloaded a 5.1 WMA sound test and that worked fine through all speakers even though they are not configured for 5.1 which is strange buy hey it works :)

    I`m now going to try a blu-ray film with 5.1 Dolby Sound and will see if that works as well. I will probably use VLC player to play that on my laptop. I`ll update later on this morning.

    Regards,
    Jez
     
  5. JezPX73

    JezPX73 New Member

    Joined:
    Sep 17, 2012
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Played the blu-ray and 5.1 sound is now working :) Not sure how it suddenly works, but I'll leave things as they are for now.
     
  6. davehc

    davehc Microsoft MVP
    Premium Supporter Microsoft MVP

    Joined:
    May 1, 2008
    Messages:
    5,116
    Likes Received:
    301
    Good policy! If it works , leave it alone.
     
  7. kos

    kos New Member

    Joined:
    Jan 14, 2009
    Messages:
    9
    Likes Received:
    0
    i installed latest driver for my new logitech z506 and when i do the test to the speakers its fine BUT when i listen to anything else,only my front right and left speakers work!can anyone please help me?
     
  8. davehc

    davehc Microsoft MVP
    Premium Supporter Microsoft MVP

    Joined:
    May 1, 2008
    Messages:
    5,116
    Likes Received:
    301
    You might get more help if you start a new thread with your problem. This one is very old.
     

Share This Page

Loading...