Very slow application install in 64bit

Discussion in 'Windows 7 Help and Support' started by nebuk, Mar 5, 2010.

  1. nebuk

    nebuk New Member

    Joined:
    Mar 5, 2010
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Hi
    I recently installed win 7 64 bit on my computer and it was fine to start and ran pretty fast but then installs suddenly started getting really slow, 20+ hours in some cases or just not working at all. Also worth nothing that I had to turn of UAC in safe mode as it stopped displaying the message (so I couldnt install anything till I did this!)
    Along with this I get windows in configuring please wait on most shutdowns
    Could someone suggest some actions to take please :)
    Many thanks
    Ben
     
  2. Trouble

    Trouble Noob Whisperer

    Joined:
    Nov 30, 2009
    Messages:
    13,845
    Likes Received:
    833
    The first thing
    Backup any important data, docs, email, photos, music, etc.
    Then right click command prompt shortcut and choose run as admin
    then type sfc /scannow
    depending on the results
    run chkdsk c: /r from a command prompt
    run defrag a couple three times
    How does the computer run, other than while you are attempting software installs? Check the event viewer, windows logs, application and system logs see if anything there raises an eyebrow.
     
  3. nebuk

    nebuk New Member

    Joined:
    Mar 5, 2010
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Hi
    Thanks for the advice!
    How long should sfc scannow take on 250gb harddrive its been going about 6 hours....
    is there another way I should run it.. safe mode or?...
    Cheers
    Ben
     
  4. Trouble

    Trouble Noob Whisperer

    Joined:
    Nov 30, 2009
    Messages:
    13,845
    Likes Received:
    833
    Never heard of System File Checker taking 6 hours to run, SFC doesn't do anything but check the windows system files, the size of you hard drive unless badly fragmented shouldn't have any impact. As I was hinting at when I told you to perform a backup of your critical data in my original post, I suspect a more serious problem. I would suggest stopping the SFC and running the chkdsk C: /r on the hard drive. That may reveal some other issues.
     
  5. nebuk

    nebuk New Member

    Joined:
    Mar 5, 2010
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Hi
    I got sfc scnannow to run in safe mode but it just wont start in standard.. I think the route of my problem lies in something that I skipped around when it happened. I found that after an update (cant remember which one sadly) my UAC wouldnt show the message asking if things were ok to install etc
    Seeing thsi I just went into safe mode and turn UAC off thus resolving the message issue.
    But now I relaise its all the things UAC doesnt like that are causing problems any thoughts...
    I tried installing AVG 64 bit again and it still wont go.
    i have got all my upadtes in now though apart from windows defender ones and windows defender wont start :(
     

Share This Page

Loading...