Windows 10 Windows 10 won't shut down

Discussion in 'Windows 10 Help and Support' started by Xuanne, Aug 28, 2016.

  1. Xuanne

    Xuanne New Member

    Joined:
    Aug 28, 2016
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    After the recent update (either on 10th or 24th of August, I can't remember, probably 24th) my computer won't shut down properly sometimes.

    The screen will go dark and the keyboard and mouse lights will go off, but the chassis and CPU fans are still spinning and the computer LEDs are still on.

    I already tried disabling fast startup under the power button settings but to no avail.

    System specs:
    Windows 10 Home x64 (build 14393) on a Kingston V300 480GB SSD
    i7-6700K CPU
    16GB DDR4 @ 2400MHz RAM
    Gigabyte GTX 1080 G1 Gaming GPU
    ASUS Z170-PRO motherboard

    This is a fresh Windows 10 installation from a USB media device and not an upgrade from 7/8, if that helps.

    Thanks in advance for any guidance you guys can offer :(


    Sent from my GT-I9506 using Tapatalk
     
  2. Neemobeer

    Neemobeer Windows Forum Team
    Staff Member

    Joined:
    Jul 4, 2015
    Messages:
    2,400
    Likes Received:
    362
    How are you shutting down, power button or Start > Shutdown
     
  3. BIGBEARJEDI

    BIGBEARJEDI Honorable Member
    Premium Supporter

    Joined:
    Jan 28, 2013
    Messages:
    1,778
    Likes Received:
    214
    Did you install W10 originally when you built the PC or did you upgrade from an earlier version of Windows? If so, which version; e.g.: Win7 or Win8x?

    BIGBEARJEDI
     
  4. Neemobeer

    Neemobeer Windows Forum Team
    Staff Member

    Joined:
    Jul 4, 2015
    Messages:
    2,400
    Likes Received:
    362
    OP posted clean install.

     
  5. Xuanne

    Xuanne New Member

    Joined:
    Aug 28, 2016
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Hi all, thanks for the quick responses. I disabled EA Origin in my startup settings, since I noticed that Windows always mentioned that it was preventing shutdown when using Menu -> Shutdown. I did a few start up shutdown cycles to test it and it seems to be able to shutdown properly now.

    I've got to leave the house now, I'll update if the problem arises again :)

    Sent from my GT-I9506 using Tapatalk
     
  6. BIGBEARJEDI

    BIGBEARJEDI Honorable Member
    Premium Supporter

    Joined:
    Jan 28, 2013
    Messages:
    1,778
    Likes Received:
    214
    Oops! Missed that, thanks neemo. :redface:

    Interesting, thanks for posting back your Final solution with us! Glad you got it fixed. :up:

    Cheers!
    BBJ
     
  7. Xuanne

    Xuanne New Member

    Joined:
    Aug 28, 2016
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Final solution?! !

    I'm not sure if it's completely fixed, time will tell :D

    Sent from my GT-I9506 using Tapatalk
     

Share This Page

Loading...