Need help installing a OS

Discussion in 'Windows 7 Installation' started by Firebeast, Sep 14, 2015.

  1. Firebeast

    Firebeast Member

    Joined:
    Sep 14, 2015
    Messages:
    24
    Likes Received:
    1
    I have removed all the partitions on my hard drive(which was probably stupid) so that i could start from scratch. The problem i have is that when i try and use the windows 7 installation disk i get a message saying that my hard drive needs a partition. I have a created a ntfs partition with gparted on ubuntu(linux) but i still get the same message. My laptops screen is some what broken so i cant see the bottom left side of the screen(my monitor wont work unless iv got a os running) Can some one please help me get this working??
     
  2. kemical

    kemical Windows Forum Admin
    Staff Member Premium Supporter Microsoft MVP

    Joined:
    Aug 28, 2007
    Messages:
    31,790
    Likes Received:
    1,563
    Hi,
    are you actually booting from the windows 7 disk?
     
    Firebeast likes this.
  3. Firebeast

    Firebeast Member

    Joined:
    Sep 14, 2015
    Messages:
    24
    Likes Received:
    1
    Hi, sorry for the late reply. Im not booting from cd but from a program called windows installer.
     
    #3 Firebeast, Sep 23, 2015
    Last edited: Sep 24, 2015
  4. kemical

    kemical Windows Forum Admin
    Staff Member Premium Supporter Microsoft MVP

    Joined:
    Aug 28, 2007
    Messages:
    31,790
    Likes Received:
    1,563
    Where are your windows installation files kept? I refer to the os your trying to install now. Do you have them in a folder or on a disk?
     
    Firebeast likes this.
  5. Firebeast

    Firebeast Member

    Joined:
    Sep 14, 2015
    Messages:
    24
    Likes Received:
    1
  6. kemical

    kemical Windows Forum Admin
    Staff Member Premium Supporter Microsoft MVP

    Joined:
    Aug 28, 2007
    Messages:
    31,790
    Likes Received:
    1,563
    Well if you can boot into the bios, you can change the boot order. This basically is a rule to tell the machine where to look for installation files and you need to make sure that your disk drive is first. If it already is first you simply need to pop the disk in the drive and boot up.
    Your computer will then, when first booting up, use the files on the disk instead of what's on the HDD.

    You'll need to watch out for a prompt asking you to 'press any key to boot from disk' otherwise the machine will boot from HDD.

    Once your into the set up process you can wipe anything on the HDD and start again. This will create a new partition which once you finish the set up you can add extra partitions by way of the storage manager.
     
    Firebeast likes this.
  7. Firebeast

    Firebeast Member

    Joined:
    Sep 14, 2015
    Messages:
    24
    Likes Received:
    1
    Ok, thanks. I will try that tomorrow when I wake up and I will tell you what happens.
     
  8. kemical

    kemical Windows Forum Admin
    Staff Member Premium Supporter Microsoft MVP

    Joined:
    Aug 28, 2007
    Messages:
    31,790
    Likes Received:
    1,563
    Good luck! Any problems simply post back.
     
    Firebeast likes this.
  9. Firebeast

    Firebeast Member

    Joined:
    Sep 14, 2015
    Messages:
    24
    Likes Received:
    1
    K, im in the bios menu but when i try clicking(pressing enter) any of the boot options they dont do anything at least not anything that i can see through the black blobs on my screen. How do i move them up and down the list?
    when i press enter on the the screen just flashes, but when i select the harddrive (the first one in the list) i text box comes up saying the name of that drive.



    EDIT: I now see that it says to use F5 and F6 to move them so i have done that and it looks like its loading from the cd.

    EDIT2: K, Im now on the screen that ask where i want to install windows but the next button is greyed out, i have selected the option to format it and its still grey. How do i get it to accept and let me press next? I get this message when i press show details: Windows cannot be installed to this disk. The selected disk is of the GPT partiton style.
    What do i do now? I see a delete button, should i select that?

    EDIT3: Iv gone ahead and selected delete and then new and its installing now.
     
    #9 Firebeast, Sep 24, 2015
    Last edited: Sep 24, 2015
  10. kemical

    kemical Windows Forum Admin
    Staff Member Premium Supporter Microsoft MVP

    Joined:
    Aug 28, 2007
    Messages:
    31,790
    Likes Received:
    1,563
    Yes delete all the partitions on the drive you want to install windows on and start again. Simply delete it and then click next and it will all be set up for you.
     
    Firebeast likes this.
  11. kemical

    kemical Windows Forum Admin
    Staff Member Premium Supporter Microsoft MVP

    Joined:
    Aug 28, 2007
    Messages:
    31,790
    Likes Received:
    1,563
    That will work too.. :)
     
    Firebeast likes this.
  12. Firebeast

    Firebeast Member

    Joined:
    Sep 14, 2015
    Messages:
    24
    Likes Received:
    1
    Thank you very much for your help, I think its now to going to install with no problems(If there ends up being any problems i will let you know). Once its done installing would you be able to help me copy it to a external hard drive(Im wanting to make a rescue disk)
     
  13. kemical

    kemical Windows Forum Admin
    Staff Member Premium Supporter Microsoft MVP

    Joined:
    Aug 28, 2007
    Messages:
    31,790
    Likes Received:
    1,563
    Sure.. Just post back when your ready.. :)
     
    Firebeast likes this.
  14. Firebeast

    Firebeast Member

    Joined:
    Sep 14, 2015
    Messages:
    24
    Likes Received:
    1
    K, its installed now but im trying to get it to work with my monitor so i dont have to see past my broken laptop screen
     
  15. Firebeast

    Firebeast Member

    Joined:
    Sep 14, 2015
    Messages:
    24
    Likes Received:
    1
    Im now having another problem, my monitor is not showing up on my laptops screen settings. How do i get my laptop to show up on my monitor?
     
    #15 Firebeast, Sep 24, 2015
    Last edited: Sep 24, 2015
  16. kemical

    kemical Windows Forum Admin
    Staff Member Premium Supporter Microsoft MVP

    Joined:
    Aug 28, 2007
    Messages:
    31,790
    Likes Received:
    1,563
    You'll need to install drivers i guess. If you nip along to the laptops support page (google it) you can download the gpu drivers for windows 7 as well as any other drivers you might need.
     
    Firebeast likes this.
  17. Firebeast

    Firebeast Member

    Joined:
    Sep 14, 2015
    Messages:
    24
    Likes Received:
    1
    My laptop seems to have a hardware problem, its not detecting my monitor, wifi card,and my usb(Which im trying to install my internet driver from)
     
  18. kemical

    kemical Windows Forum Admin
    Staff Member Premium Supporter Microsoft MVP

    Joined:
    Aug 28, 2007
    Messages:
    31,790
    Likes Received:
    1,563
    Yup you need to install the drivers. Is it not seeing the USB drives?
     
    Firebeast likes this.
  19. Firebeast

    Firebeast Member

    Joined:
    Sep 14, 2015
    Messages:
    24
    Likes Received:
    1
    bu ti cant install any drivers because the internet isnt working(so i cant get drivers from online) and my usbs arnt working(so i cant get them form my usb) so how can i install any drivers?

    Edit: im going to try and see if ethernet will work.
     
  20. kemical

    kemical Windows Forum Admin
    Staff Member Premium Supporter Microsoft MVP

    Joined:
    Aug 28, 2007
    Messages:
    31,790
    Likes Received:
    1,563
    Fingers crossed here. I'll be back in an hour..
     
    Firebeast likes this.

Share This Page

Loading...